För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.
I Ängelholm arbetar vi på ett nytt sätt då vi är Sveriges första Agila kommun. Här kan du läsa mer om vad ett agilt arbets- och förhållningssätt innebär för oss.
Det agila förhållningssättet innebär att vara flexibel, ansvarstagande, lösningsfokuserad och bidra till helheten genom samverkan. Vi funderar på hur medborgaren skulle vilja ha det och om tidigare lösning fortfarande är den bästa. Det kan också handla om att fundera på vem som kan behöva delta i arbetet för att få fram bästa möjliga lösning för medborgaren.
Ett agilt arbetssätt innebär att:
Det unika med Ängelholm är bland annat de agila arenorna för utveckling och service. För oss är det viktigt att ge mervärde för kommuninvånarna och de agila arenorna är en samverkansform för att kunna leverera bättre service till medborgarna.
När en fråga blir för komplex för att lösa på egen hand kan en agil arena skapas. I den agila arenan samlar vi flera kompetenser för att tillsammans lösa problemet. Det kan vara personal från olika funktioner i kommunen och det kan vara personer från exempelvis näringslivet, polisen, kyrkan eller andra föreningar. Det viktiga är att de som deltar i arenan kan bidra till lösningen. På så sätt ökar vi kvalitén i våra verksamheter som ger nytta och glädje för medborgaren – direkt och indirekt.
Ständiga förändringar pågår hela tiden i omvärlden och i Ängelholms kommun. För oss handlar verksamhetsutveckling om att ha en hög förändringsberedskap för den utveckling av verksamheten som behövs. Det är viktigt för oss att tänka och lära nytt och använda olika erfarenheter och kompetenser för att utvecklas.
I en agil organisation som hanterar ständiga förändringar ställs andra krav jämfört med i en traditionell organisation. Vi behöver ha en stor förståelse för sambandet mellan arbetsuppgift och verksamhetens mål, arbeta proaktivt, ta ansvar för ständiga förbättringar och vara flexibla och anpassningsbara. Vi får använda vår kompetens för att lösa uppdragen, skapa goda arbetsresultat och nå uppställda mål.
Våra styrande dokument ger oss förutsättning för att göra rätt saker på rätt sätt. De anger vad som ska göras, vem som ska göra det och hur det ska göras. Vi har fyra olika typer av styrande dokument:
Planer och policys beslutas av kommunfullmäktige och ger anvisningar av en övergripande karaktär. Handlingsplaner och Riktlinjer är mer detaljerade och beslutas oftast av kommunstyrelse eller nämnd.
Är du nyfiken och vill veta mer om våra styrande dokument?
Läs mer om våra styrande dokument här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ge oss gärna feedback så att vi kan göra hemsidan och informationen bättre.