Translate

Lyssna

För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.

Huvuduppdrag Hälsa och Kommunal bjöd in 800 medarbetare till föreläsningsdag om heltidsresa

Sedan årsskiftet anställer kommunen tillsvidareanställda inom fackförbundet Kommunals avtalsområde endast på heltid. Det är ett resultat av projektet Heltid som norm där målsättningen är att alla som vill ska få arbeta heltid inom kommunen. En viktig nyckel till projektets framgång är att involvera medarbetarna. Mot bakgrund av det bjöd huvuduppdrag Hälsa tillsammans med Kommunal in sina 800 medarbetare till en föreläsningsdag om förändringar.

Inom huvuduppdrag Hälsa bjöds alla 800 medarbetare in under två dagar för att inspireras av gästföreläsaren Troed Troedsson som berättade om hur man kan förhålla sig till förändringar och hitta vägar till förbättring inom verksamheten. Samtidigt passade man på att samla in tankar och idéer från medarbetarna.

– Heltidsresan innebär bland annat en resa mot bättre jämställdhet i samhället och ökade möjligheter för medarbetarna att utvecklas. För att nå det resultat vi vill behöver vi ta tillvara på medarbetarnas tankar och idéer och erfarenheter som vi bland annat gjort under dessa dagar, säger Helena Gottfriedsson, verksamhetschef inom huvuduppdrag hälsa och projektledare för heltid som norm inom vård- och omsorgsverksamheten.

Föresläsningsdagarna arrangerades av kommunen tillsammans med fackförbundet Kommunal som bland andra representerades av Ann Grön.

– Det är viktigt att det finns ett bra samarbete mellan kommunen och fackförbundet som har synliggjorts under dessa dagar där vi på Kommunal visat att vi finns för att stötta medarbetarna i frågor som till exempel arbetsmiljö, schemaläggning och andra viktiga frågor, säger Ann Grön på Kommunal.

Röster från medarbetare som deltog på föreläsningsdagarna

Therese Linne, personlig assistent, anställning 97%

– Det är spännande som man berättade om på föreläsningen att vi måste tänka nytt och inte bara öka arbetstiden. Vi kan till exempel utbilda oss på andra sätt och testa på nya arbetsplatser.

Maria Rydgren, personlig assistent, anställning 96%

– Vi har redan tagit till oss detta om heltid på vår arbetsplats genom att tänka agilt. Jag tror vi kan förändra vårt arbetssätt genom att använda ny teknik och ta tillvara på varandras kunskaper. Jag skulle kunna tänka mig att utöka min tjänst med att vara på en annan arbetsplats eller på kontoret.

Emma Lundgren, heltidsanställd på Munka Ljungbygården

– Man tjänar ju bättre när man jobbar heltid och det tycker jag är bra så jag provar att jobba heltid nu.

Gunilla Olsson, deltidsanställd på Munka Ljungbygården

– Jag tror det blir svårt att få till det med heltid för oss som jobbar natt med dementa. Jag har jobbat heltid innan, men nu kan jag inte eftersom jag har sjukbidrag.

Maria Moisac, heltidsanställd personlig assistent

– Jag valde att jobba heltid redan för två år sedan och det ger mig trygghet. Jag tycker det här med heltidsresan är intressant.

Marie Algren, heltidsanställd samordnare på Viktoriagården

– Jag tycker det är jättebra med heltidsresan eftersom det är många som vill jobba heltid. Man får till exempel bättre pension. Föreläsaren var jättebra som berättade om hur vi själva kan påverka genom att se förändringar som något positivt.

Hanna Amhult, 99% anställd på gruppboende

– Det är bra att man själv får välja hur mycket man ska jobba och att man kan gå upp till heltid om man vill. Föreläsningen gjorde att man fick lära sig att se saker på ett annorlunda sätt som jag kan ta med mig till min arbetsplats.

Bakgrund till Heltid som norm

För att trygga det ökande behovet av kompetensförsörjning har Sveriges Kommuner och Landsting slutit avtal med fackförbundet Kommunal om att heltid ska vara norm för anställda i Sveriges kommuner och landsting. I Ängelholm har kommunfullmäktige beslutat att ambitionen ska gälla alla yrkesgrupper och att vi till sommaren 2021 ska vara en arbetsplats där fler anställda arbetar heltid. Därför jobbar kommunens verksamheter nu med att införa normen med heltidsarbete.

Fackförbundet Kommunal

www.kommunal.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Heltidsresan

Ett avtal mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Gästföreläsaren Troed Troedsson föreläste under två dagar för vård- och omsorgspersonalen om hur man kan förhålla sig till förändringar och hitta vägar till förbättring inom verksamheten.

Gästföreläsaren Troed Troedsson föreläste under två dagar för vård- och omsorgspersonalen om hur man kan förhålla sig till förändringar och hitta vägar till förbättring inom verksamheten.

Andra sidor under ämnet Nyheter