Translate

Lyssna

För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.

Den digitala städaren ny vardagsinnovation inom lokalvården

Det har varit en lång resa men nu börjar de kunna skörda frukterna av sitt arbete. Lokalvårdsservice i Ängelholms kommun har minskat sjukfrånvaron, påbörjat en digitalisering av verksamheten och letar ständigt efter nya förbättringar. Självstyrande team och medarbetare med utrymme att påverka sin egen vardag är en stor del av framgångsreceptet.

Det arbetar cirka 60 personer inom lokalvårdsservice i Ängelholms kommun. Det handlar om städning av kommunala verksamhetslokaler och i det ryms allt från skolor och vårdboenden till kontorslokaler.

– Vi har förstärkt vår organisation för att kunna skapa utrymme för vardagsinnovationer och för att minska sjukfrånvaron. Hos oss får alla nyanställda till exempel gå bredvid en handledare under 14 dagar innan de börjar städa själva. På det sättet skapas trygghet och en helhetskänsla, säger lokalvårdschef Pia Radil.
Lokalvårdsservice är uppdelat i självstyrande team med mycket eget ansvar och möjlighet att påverka hur arbetet utförs.

– Det är lokalvårdarna som är experterna. De kommer ofta med idéer om hur arbetet kan effektiviseras och förbättras, säger Pia Radil.

En sådan idé kom Maria Svensson med. Hon går ofta och tänker på förbättringsåtgärder medan hon arbetar och att använda penna och papper för att bocka av vilka rum som var städade kändes föråldrat enligt henne.

–Vi ser dagligen alla som använder datorer i sitt arbete. Vi måste också kunna anpassa och bli mer digitala, säger Maria Svensson, lokalvårdare.

Hon föreslog att sätta Ipads på städvagnen och med det var idén om den ”digitala städaren” född. Idén blev till verklighet och för drygt en månad sedan infördes den i Stadshuset och på Toftaskolan. Planen är att den ska införas i övriga verksamheter efter en utvärdering. Genom en app ser lokalvårdaren alla rum som ska städas och genom ett schema bockas rummen av. Det går även att ställa in avvikelser och se vilka rum som inte används.

–Jag använder det dagligen. Det blir tydligare och vi behöver inte längre vara osäker på om man har varit i ett rum tidigare i veckan. En annan fördel är att vi lättare kan kommunicera med varandra, säger Maria Svensson, lokalvårdare.
Utvecklingstankarna finns ständigt närvarande inom lokalvårdsservicen i Ängelholm. Pia Radil tror mycket på miljötänkande och utnyttjandet av ny teknik.
– Vi går mot en utveckling av behovsstädning där vi har smarta lokaler och sensorer som talar om vad som behöver städas och när, säger hon.

Digital städare

Verksamhetschef Pia Radil och lokalvårdare Maria Svensson tror att digitala lösningar kommer att göra verksamheten ännu bättre

digital städare 2

En Ipad på städvagnen blev innovativ lösning som löser många problem.

digital städare 3

Det underlättar varje dag i mitt arbete tycker initiativtagaren Maria Svensson

Andra sidor under ämnet Nyheter